Kameraovervåkning hjemme?

Robert AndresenInternet of things 2 Comments

Har du kunne tenkt deg kameraovervåkning hjemme? Kameraer er såpass billige nå, at man trenger ikke lenger å være paranoid for å sette opp overvåkning – det kan brukes til en mengde andre formål enn å bare fange tyver.

Coop obs! hadde nylig tilbud på trådløst IP-kamera til 199 kr. Kameraet hadde IR for nattsyn og kunne styres nesten 360 grader fra enten PC eller mobil. Sammenlignet med baby-monitorer, med kamera, for 1000-vis av kroner, så gjør dette kameraet omtrent nøyaktig samme nytten. I tillegg kan du benytte kameraet til andre formål når barnet blir større.

(Merk at baby-monitorer med kamera har ofte bedre varsling ved bevegelse/lyd enn standard IP-kamera, men mange IP-kamera kommer likevel med baby-monitor funksjon som kan f.eks. varsle deg på mobilen)

For min egen del har jeg planer om å sette opp kameraer på følgende steder i første omgang:

 • Garasje
  • For å se om jeg har husket å ha igjen portene når jeg er bortreist.
 • Barnerom
  • Litt usikker på denne enda, da sønnen vår er 2 1/2 år nå og har ikke helt samme behovet for babymonitor lenger.
 • Vaskerom
  • For å se om vaskemaskinen er ferdig. I tillegg til å overvåke egen inngang ved vaskerommet.
 • Utsikt
  • Vise bilde på hjemmesiden min.

Overvåkning av mennesker/tyver – Sikkerhet og lover?

Sånn generelt bør du tenke deg litt om før du setter opp kamera for å overvåke personer. Selv om det er for å evt. fange tyver, så vil nok mange besøkende føle seg utilpass dersom de har et overvåkningkamera rettet mot seg. De fleste føler dette er greit i offentlige rom, der man kanskje har en takhøyde på 5+ meter og en helt annen romfølelse, men hjemme hos deg selv vil et fastmontert kamera være veldig synlig i de fleste tilfeller og dermed stjele mye fokus fra de uskyldige vennene som besøker deg:-)

Lovverket

Lovverket er ganske åpent når det gjelder privat overvåkning. I korte trekk er det lov å overvåke på din egen private grunn, men du har ikke lov til å overvåke over på andre eiendommer, leieboere, toalettrom eller lignende. Alle personer som kan fanges opp av kameraet skal være informert!

Datatilsynet:

Privat grunn
En privatperson kan lovlig overvåke eget hus og hage. Men; kameraet kan ikke samtidig fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom. Du kan heller ikke overvåke andres private sfære, slik som leieboere og deres besøkende. Dersom det bor flere i huset, eller det er noen som har ditt hjem som arbeidsplass, må de selvsagt informeres om overvåkingen.

Les mer hos datatilsynet her

Hva trenger du?

Kamera selvsagt! De fleste forbruker-kameraer som D-link, lar deg enkelt sette opp alt med noen få klikk, uten videre kostnader. Men det som er abonnements-løsninger hos andre leverandører eller på programvare, ser ut til å være inkludert i et «overpriset» D-link kamera (gjelder også mange andre kameraer). Greit nok om du trenger et kamera, men hva om du ønsker 3-4-5-6 kamera? Skal du da betale 2500 kr pr. kamera, når du får samme bildekvalitet til 350 kr fra Kina?

Skal du ha flere en et kamera, og vil ta høyde for videre utbygging, uten å måtte forholde deg til et spesielt merke – da BØR du investere i en egen PC som står hjemme hos deg å kjører denne programvaren.

Programvare

Det finnes en mengde programmer for overvåkning. På de fleste kamera følger det med en ganske god programvare, men ulempen er at medfølgende programvare virker kun med det merket du har kjøpt. Dvs. at dersom du kjøper et annet merke i senere tid, så må du evt. forholde deg til to eller flere programmer.

Det finnes åpne programmer som er laget for å støtte flest mulig kameratyper, men de er enten dårlige og/eller dyre.

Nedenfor her finner du det jeg mener er de billigste og beste programmene som lar deg koble til flere kameratyper. Ulempen med disse programmene er at de må kjøre på en datamaskin/server, som til en hver tid må stå påslått.

iSpy Connect

ispy surveillance software

Nettside: http://www.ispyconnect.com/
Pris: Gratis (men har abonnement for ekstra funksjoner)

Dette er nok en av de største og den er open source, noe som betyr gratis. Den tilbyr likevel utvidet funksjonalitet for et sum (fra 50 kr) i måneden. Du må bl.a. betale om du ønsker å vise kameraene på smarttelefonen din.

Positivt:

+ Gratis*
+ Mange gode hjelpeguider
+ Støtter plugins for å lese bilnummer, telle personer, osv…
+ Utrolig mange innstillinger som lar deg f.eks. laste opp intervall-bilder, for visning på f.eks. nettside.

Negativt:

– Må betale for å benytte «sky-tjenester». Altså koble til med programvare utenfor ditt hjem, men ser ut til å virke i de fleste tilfeller likevel (med reklame vel å merke).
– Kamerabildene «flyter» inne i softwaren og kan legges over hverandre. Egentlig ikke noe stort problem, men jeg synes Grid/tabell-visning av bildene er ryddigere. Man får dog denne funksjonen i et eget vindu som åpner seg.

Sighthound

sighthound surveillance software sighthound webpage surveillance software

Nettside: https://www.sighthound.com
Pris:

 • 1 kamera: Gratis
 • 2 kamera: $60 (ca 360 kr)
 • Uendelig med kamera: $250 (ca. 1500 kr)

Har ikke testet denne så mye, men ser ut til å virke med en god del kamera. Enkelt og oversiktelig grensesnitt, og er en av de billigste jeg har funnet. Har i tillegg engangs-betaling og ikke abonnement, som jeg synes er greit.

Positivt:

+ Enkelt og oversiktelig
+ Veldig skyfokusert med støtte for visning fra mobiltelefon og lagring direkte mot f.eks. dropbox eller google drive.
+ Kan åpnes fra via nettleseren fra hvilken som helst PC i lokale nettverket, eller fra Internett om porter åpnes i ruteren.
+ Ser forskjell på bevegelige objekter eller mennesker. Du kan f.eks. ta opptak kun dersom menneske oppdages og ikke trær som blåser eller skyer som flytter på seg.
+ Billig
+ Utrolig kjapp playback av opptak

Negativt:

– Koster penger
– Ser ikke ut til å ha normal grid-visning
– Svært lite innstillinger. Virker som hovedfokuset er kun sikkerhetsovervåkning og finner ingen muligheter for å laste opp bilde til f.eks. nettside via FTP.

Hvilke kamera?

Det finnes i dag 1000-vis av forskjellige nettverks kamera der ute. I norge kan D-link DCS-7010L til 2495 kr (komplett.no) være et godt kjøp. Kameraet plugges i nettverket og man oppretter en bruker på mydlink. Dermed får man tilgang til video fra både PC og mobiltelefon, uproblematisk. Ulempen er at 2495 kr er ganske dyrt i forhold til andre kamera fra f.eks. Kina/Hong kong.

I dag har jeg tre forskjellige nettverkskamera, D-link DCS-2121, YianTime 5060L og et ukjent Robtec P2P (produsert for Robtec og solgt via bl.a. Obs!). I tillegg har jeg satt opp D-link DCS-7010L hos andre enn meg selv.

D-link DCS-2121

Veldig gammelt og dårlig nettverkskamera, med støtte for både kablet og trådløst nettverk. Har egen innebygd programvare som lar administrere kameraet via nettleseren. Programvaren kan f.eks. laste opp bilder og gjøre opptak til FTP, SD-kort og lignende.

Dette kameraet har fungert helt problemfritt i alle programmer jeg har testet så langt.

YianTime 5060L

Asia-produsert kamera kjøpt fra kjent nettbutikk i HongKong, dx.com. Kameraet kostet ca. 350 kr (uten toll/moms) og har en overlegen bildekvalitet på nivå med D-link DCS-7010L – om ikke bedre.

Kameraet har ikke trådløst nettverk. Selges også uten 12V strømadapter, så abefaler å kjøpe til adapter og POE-adapter. POE-adapteret lar deg kjøre strøm gjennom nettverkskabelen, slik at du slipper å ha tilgang til strøm der hvor kameraet skal monteres.

Oppsett av kameraet

Kameraet leveres med pre-konfigurert IP-adresse, 192.168.1.56 og har et web-grensesnitt med språket «Simple Chinese» som standard. Web-grensesnittet har deg heller ikke konfigurere noe som helst og alt må gjøres med programvare på PC-en. Det følger med en CD, men da jeg ikke har CD-rom tok det meg litt tid å finne programvaren på nettet. Hjemmesiden til YianTime er hovedsaklig på kinesisk.

Programvaren finnes på denne nettisden, som jeg fant ved å bruke google translate. Nettsiden har også mulighet for engelsk språk, men da finner man ikke nedlastingsfilene.

Direkte nedlastingslenker for YianTime sin programvare:

Laster du ned fra YianTime må du pakke ut filen med WinRar. Deretter får du en .exe fil i en mappe med kinesiske tegn. I Windows må du kopiere ut .exe filen, da den ikke kan kjøres fra en mappe på kinesisk av en eller annen årsak.

Programvaren lar deg installere på engelsk og dermed bytte til engelsk språk på kameraet. Den brukes også til å sette opp klokke, tittel, IP-adresse, osv. for kameraet. Selve programvaren er et godt overvåkningsprogram, men vil tro de hovedsaklig støtter kun egne kameraer.

YianTime CMS software

Kameraet legges til i programvaren på følgende måte:

 1. Klikk «system» nederst til høyre
 2. Klikk på «device manager» i toppen til høyre
 3. Add area og gi den et navn
 4. Klikk på opprettet «area» og velg «add device»
 5. Søk via IP
 6. Legg til kamera

Kameraet skal da dukke opp til venstre og kan dras inn i grid-visningen for å se. Høyreklikk på kameraet eller bilde for å endre innstillinger.

Legge til kamera i f.eks. iSpy eller andre overvåkningsprogrammer, ved å benytte denne URL-en:

rtsp://[BRUKERNAVN]:[PASSORD]%e@[IP-ADRESSE]/user=admin_password=tlJwpbo6_channel=1_stream=0.sdp?real_stream

(Streaming URL-er som dette klarer iSpy for det meste å finne automatisk)

Oppdatering 2017.04.23

Firmware og god info for kina-kamera på denne siden: http://www.hkvstar.com/technology-news/china-ip-camera-configuration-firmware.html

Oppdatering 2015.05.10

iSpy innstillinger: RTSP stream:  rtsp://192.168.1.54:554/user=admin&password=&channel=1&stream=0.sdp?real_stream–rtp-caching=100

Hadde problemer med at FPS falt drastisk etter at iSpy koblet til kameraet, noe som resulterte i grønt bilde, lav FPS og uklar kvalitet.

Høyreklikket på kameraet, klikket på «…» under Source, byttet RTSP Mode fra Auto til TCP. Da holder bildet stabilt på 10-12 FPS og kvaliteten er mye forbedret.

Synology NAS Surveillance station: For å legge til kamera på Synology NAS Surveillance station, må følgende parameter benyttes:

Port: 8899
Brand: [ONVIF] Camera model: Generic_ONVIF

For min test benyttet jeg brukernavn: admin med blank passord.

Robtec P2P

Dette kameraet selges på Obs! og har kostet 799 kr i lang tid, til de nå hadde det på tilbud til 199 kr. Kameraet har et etikett under med ID, passord og en kode som brukes i oppsettet.

Det følger med en enkel brukerveiledning på engelsk i esken som er ganske enkel å følge.

Programvare for kameraet kan lastes ned her: http://myp2pcam.com/ (død lenke – fjernet), hvor du skriver inn ID/passord og vips, så får du opp kamerabildet. Du kan også opprette bruker og koble til med smarttelefonen din. Enkleste kameraet i oppsett jeg så langt har testet. Programvaren har det meste av kjernefunksjoner og fungerer ganske greit.

myp2pcam surveillance software 20140904_143307[1] 20140904_170203[1]

Problemet er at dette kameraet er litt for enkelt! Det har ingen webserver, så det kan ikke åpnes via nettleseren. Det skal være mulig å logge inn på myp2pcam- nettsiden, men har ikke fungert. Jeg har heller ikke klart å funnet en Streaming-URL, til tross for timesvis med leting og monitorering av nettverkstrafikk med Wireshark/Fiddler. Med andre ord du kan ikke benytte dette kameraet i iSpy eller andre programmer.

Eneste port som er åpen mot kameraet er Telnet, hvor brukernavn og passord er admin:admin. Dette lar deg se filsystemet og bla i et filsystem som tydeligvis er basert på linux. Men hjelper deg egentlig svært lite om du ikke er høyt teknisk.

Så hva har jeg lært så langt?

Programvare

Jeg vil nok fortsette bruken av iSpy på egen server vil jeg tro. Men vil også teste Sighthound en del mer.

Fordelen med iSpy er at de bl.a. støtter opplasting av bilder til FTP med satt intervall, slik at jeg kan vise det ene kameraet på nettsiden min. Ulempen er igjen månedsabonnement for å kunne benytte en del kjekke tjenester.

Kamera

Pass på å kjøp et kamera som i alle fall har webserver innebygd, som lar deg se kameraet via nettside. Det betyr at du i fleste tilfeller kan hente «Streaming-URL», som lar deg legge til kameraet i f.eks. iSpy. iSpy har en lang liste over kompatible kamera her.