Hjemmeautomasjon, del 1: Lys og temperatur

Robert AndresenInternet of things Leave a Comment

I den siste tiden har jeg begynt å se på hjemmeautomasjonsløsninger. Problemet med de fleste løsninger som fås kjøpt i dag er at de er proprietæ´r (altså merkevarebeskyttet). Dette betyr at dersom du kjøper en løsning, er du låst til denne løsningen – Det ofte er dyrt, mangler på funksjonalitet og låst til en spesiell leverandør.

Så da startet jeg å se på løsninger som er mest mulig åpne, og helst «open source».

I første omgang nå har jeg tatt i bruk Telldus for styring av lys og temperatur.

Denne artikkelen er kopiert fra min gamle nettside/blog, da den er/var en av de mest leste. Den er opprinnelig skrevet 20.05.2013.

Kjappe forord for å ta dette i bruk

 1. Kjøp en TellStick Net for 799 kr på Teknikmagasinet.
 2. Koble TellStick Net i ruter/modemet hjemme og skrive inn serienummeret på Telldus sine nettsider, du oppretter egen bruker i samme slengen.
 3. Kjøp 3-pack fjernstrømbrytersett for 179 kr på Clas Ohlson.
 4. Registrer mottakerne ved å plugge de i veggkontaktene og klikk på en knapp inne på Telldus sine nettsider.
 5. Skru av og på lys via nettsiden 🙂

For videre funksjonalitet kan du laste ned Telldus sin mobil applikasjon, slik at du kan slå av og på lys med mobilen.

Du kan også kjøpe en Viking Remote Thermo Sensor for 79 kr på Teknikmagasinet, slik at du kan lese av temperaturen, enten inne på Telldus Live sine nettsider eller via mobil-appen.

Telldus Technologies

Telldus er et svenskt open-source produkt som kan sende og motta radiosignaler. Dette betyr at den kan sende kommandoer til de fleste trådløse produkter på markedet i dag (ofte pakker som du får kjøpt på Clas Ohlson eller lignende med fjernkontroll). Den er svært enkel og sette opp, selv for en som ikke har noe teknisk innsikt. Telldus har tre produkter, hvor vær av disse har fordeler og ulemper.

 • TellStick

Billigst, men kan ikke motta signaler. Krever USB og en datamaskin.

 • TellStick Duo

Kan motta signaler, men benytter USB, så er avhengig av en datamaskin.

 • TellStick Net

Dette er den jeg benytter. Samme som Duo, så kan denne motta signaler. Fordelen er at denne benytter ethernet, så den kan settes stort sett over alt og er ikke avhengig av en datamaskin. Ulempen (enda) er at denne kun snakker med Telldus Live, dette betyr at du ikke kan styre «eventer» hjemme via din datamaskin og er mer låst til Telldus Live sine tjenester. Det betyr også at du ikke får styrt lys og lest av temperatur dersom du mister Internett. Det finnes enkelte tredjeparts løsninger for dette som proxy og oppdatering av firmware pr. i dag – men det skal komme som offesiell støtte fra Telldus etter hvert, hvor du også kan trigge «eventer» utenfra Telldus Live. Trigge eventer er dog litt for viderekommende.

 

Pris på TellStick Net

RFXCom er også et tilsvarende produkt som Telldus sine. Det virker som RFXCom har kommet lengre med utviklingen og har bredere støtte for produkter, som f.eks. dørlåser (lås opp ytterdøren din :-)).

Nå har ikke jeg testet RFXCom, men ulempen fra mitt ståsted er at denne krever en servertjeneste (PC eller lignende) hjemme for å virke. I tillegg til at den koster mye mer – ca. 2500 kr for LAN-utgaven. Så dette produktet er litt mer for viderekommende.

Her er lenke til en Forumtråd om hjemmeautomasjon og bruk av bl.a. RFXCom: http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1191806.

Om du ikke helt skjønner hva TellStick er enda, så er det bare en dings som sender og mottar signaler i stedet for f.eks. en fjernkontroll. Dette gjør at du kan benytte din mobiltelefon til å sende signaler gjennom denne boksen for å slå av eller på lyset.

I tillegg til dette kan den lese av temperaturer, styre persienner, garasjeporter, projektor-lerret og lignende – se lenke nedenfor for kompatible enheter.

Styre lys og strøm

Her kan du se en liste over alle produkter som Telldus støtter (død lenke – fjernet). Listen inneholder de fleste store innen typisk «lys av/på med fjernkontroll» som fås kjøpt hos f.eks. Clas Ohlson.

Personlig har jeg begynt å kjøpe kun Nexa sine produkter. Fordelen er god kvalitet og de er kompatibel med bl.a. egen Nexa-gateway og RFXCom (i tillegg til Telldus). Dette gir meg enkelt mulighet til å bytte dersom jeg skulle finne noen av de andre produktene mer fornuftig frem i tiden.

Når man kun benytter Nexa har man også mulighet til å styre lysene med fjernkontrollen som følger med, samt at man kan kjøpe trådløse veggbrytere eller sensorer. En Nexa-mottaker kan ha 3-6 koder, det vil si at du kan slå av og på enheten (f.eks. lyset) med både fjernkontroll (1), TellStick (2) og en trådløs veggbryter fra Nexa (3).

Etter du har kjøpt en TellStick, er dette produktet det enkleste for deg å starte med – for 179 kr. Da kan du slå av og på lys hjemme uten noe inngrep eller elektriker for å endre ditt nåværende strømoppsett.

Du får også kjøpt sendere for å montere i dine eksisterende brytere på veggen, samt mottakere for å koble inn bak nåværende stikkontakter. Dette betyr at du kan bygge ut etter behov og når det er trådløst trenger du ikke å tenke på bus-kabel eller lignende. Ved å kjøpe moduler for eksisterende brytere, kan du også beholde nåværende utstyr og bruke det som før – i tillegg til fjernstyringen.

Nexa har også andre produkter som ringeklokke, bevegelsessensorer, magnetkontakter og dimmere. Eksempler på bruk kan være:

 1. Slå av/på eller dim lys når noen ringer på døra.
 2. Slå av/på eller dim lys ved bevegelse.
 3. Slå av/på eller dim lys ved åpning av vindu eller dør.

Det skal nevnes at ikke alle enheter fra Nexa som bevegelsessensor og magnetkontakter er helt støttet fra Telldus enda. Det betyr at du kan sette opp f.eks. bevegelsessensoren til å slå på en Nexa-mottaker direkte (utenfor Telldus), dersom du har Nexa. Det er nevnt at dette vil støttes i Telldus snart og fordelen med dette er at du kan slå på andre mottakere enn Nexa sine, samt slå på evt. mange sensorer på en gang.

Automatikk og planlegging

Telldus Live lar deg sette opp tidsstyring. Slik at du kan slå på lys kl. 07 om morgenen når du står opp eller lignende.

Her hjemme har vi satt tidsstyring på lys og pumpe i akvariumet. Med en automatisk fiskemater i tillegg, så er akvariet helautomatisk 🙂

Teknikmagasinet har også grenuttak fra Nexa som kan styres med Telldus. Slik at du kan skru av og på flere enheter, som f.eks. et akvarium på en gang.

Les videre for styring med temperatur.

Lese temperatur og fuktighet

TellStick Duo og TellStick Net kan motta signaler. Dette betyr at du også kan motta temperatur og fuktighet fra diverse temperatursensorer på markedet. Ofte er dette sendere som egentlig tilhører komplette værstasjoner.

Den billigste er Viking Remote Thermo Sensor fra Teknikmagasinet for 79,90 kr. Ønsker du temperatur og fuktighet, får man kjøpt en for 99 kr hos Clas Ohlson.

Disse er det bare å putte batteri i, så oppdager Telldus de automatisk. Eneste du trenger å gjøre (om ønskelig) er å sette navn på sensoren(e).

Personlig har jeg en slik i nesten hvert eneste rom hjemme nå, samt en ute. Jeg har kun testet de to nevnt og lenket til ovenfor her.

Logging og trigging av temperatur

Ulempen med Telldus Live er at du kan kun lese nåværende temperatur. Den logger ikke tilbake i tid. Dette har jeg løst med Telldus sin API – og laget egen software (web-applikasjon) som henter temperaturen hvert 15. minutt og lagrer denne i egen database.

Programmet har jeg kalt fuTelldus og er skrevet med PHP og MySQL. Du trenger altså en webserver.

Flere har lagt inne dette på en Synology NAS eller Raspberry PI. Jeg kjører det hos en tredjeparts webleverandør (proisp.no).

Du kan laste ned denne koden, samt se enkelte videoguider for installasjon i denne forumtråden: http://telldus.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=3364 (Update, new link: http://forum.telldus.com/viewtopic.php?f=11&t=3364)

Applikasjonen kan også sende e-post ved temperatur-grenser du selv setter opp, samt slå av og på enheter – som f.eks. en panelovn.

Det er snakk i at Telldus skal komme med temperaturstyring selv fremover.

Andre logging tjenester

Det skal nevnes at det også finnes en del andre tjenester som logger temperaturen i forumet. Fleste må du sette opp selv og er skrevet med en eller annen form for sær kode. Noen logger kun til database, men har ikke noe grensesnitt. Du får også ferdige løsninger på nettet som du kan betale for.

Her er en annen nettside som beskriver mye av det samme som denne artikelen (på svensk), dersom du ønsker å lese enda mer: http://www.mobil.se/nyheter/tellstick-sa-styr-du-hemmet-1.514723.html

Videre tanker om hjemmeautomasjon

Mine tanker videre om utvikling av automasjon hjemme er mange.

For det første tenker jeg å skaffe meg en iPad ramme på veggen, samt lage et vakkert grensesnitt for styringen. På denne måten får man en kontrolltavle på veggen. Rammen er såppass enkel, at man kan enkelt ta inn og ut ipaden ved andre behov.

Jeg tenker også å få styrt garasjeportene med Telldus, lese eventuelle data fra elbilen, styre varmepumpen, lyd og musikkstyring i hvert rom – og mye mer. Bare fantasiene setter grenser 🙂

Har også oppdaget et annet produkt som er mer eller mindre en værstasjon, http://www.netatmo.com/en-US/site. Denne gir deg stort sett samme som du får med Telldus og en fuktighet/temperatur-sender, men den har også CO2 måling som kan gi deg en bedre oversikt på om det er god eller dårlig luft/inneklima hjemme. Denne er ikke støttet av Telldus (enda?), men har egen API som kan integreres i en felles base.