DJI Phantom 2 – Kjøpsguide

Robert AndresenDrone 16 Comments

Tidligere i sommer gikk jeg til innkjøp av DJI Phantom 2 drone, sammen med H3-3D Gimbal, mini iOSD, Fatshark FPV og et GoPro Hero3 Black Edition. Dette var ikke et lett innkjøp av flere årsaker, men de største var å forstå hva alt betydde og pris.

Personlig stusset jeg borti mange forskjellige ord når jeg startet å se på DJI Phantom dronen, som RTF, Gimbal, H3-3D, osv… Se avsnittet ordbok nederst i artikkelen for beskrivelse.

DJI Phantom 2

Forskjellen på DJI Phantom 2, DJI Phantom 2 Vision og Vision+?

Vision

 • Leveres med kamera (fastmontert direkte på drone)
 • Kommuniserer med Wifi (5,8GHz) (maks 500m rekkevidde fjernkontroll / 300m på video)
 • Se hvor du flyr på din mobiltelefon
 • Har OSD som lar deg se hvor høyt, langt unna, osv. på telefonen din.

Vision+

 • Leveres med kamera montert på Gimbal
 • Kommuniserer med Wifi (5,8GHz) (maks 800m rekkevidde på fjernkontroll / 700m på video)
 • Se hvor du flyr på din mobiltelefon
 • Har OSD som lar deg se hvor høyt, langt unna, osv. på telefonen din.

«Ikke-vision»

 • Leveres UTEN kamera og gimbal (Fleste versjoner selges som pakke med Gimbal)
 • Kommuniserer over radio (2,4GHz) (1000m rekkevidde)
 • Ingen mulighet til å se hvor du flyr (må kjøpes til).
 • Ingen mulighet til å se hvor høyt, langt unna, osv. du flyr (må kjøpes til).

Som dere sikker ser, så er Vision-utgavene 100% RTF. «Ikke-vision» er også RTF, men meningen litt borte når man ikke kan se hvor man flyr, gjøre opptak eller ta bilder (litt avhengig av hva du ønsker å bruke den til). «Ikke-vision» utgaven er en mer profesjonell  utgave som du faktisk må sette sammen og gjøre litt med selv før du får full utnyttelse av den.

Se sammenligning av modellene hos DJI her: http://www.dji.com/products/compare-phantom (død lenke)

Bildekvalitet på Vision vs. GoPro

Det finnes mange filmer på YouTube angående dette. Personlig synes jeg fargene ser finere ut på Vision enn GoPro, men ut fra de fleste forum påstår alle at GoPro har overlegen kvalitet i forhold til Vision-kameraet. For folk flest tror jeg ikke dette er spesielt merkbart.

Største forskjellen er vel opptak ved dårlige lysforhold. GoPro Hero3 Black Edition skal visst kunne gjengi lys fra f.eks. gatelys ganske klart – i forhold til Vision-kameraet hvor alt er bare svart.

Ekstra utstyr for DJI Phantom 2 (ikke-vision)

GoPro Hero 3

GoPro Hero 3 kommer i tre utgaver, white, silver og black. Forskjellen på disse er i bunn og grunn oppløsning, FPS og ekstrafunksjoner som fjernkontroll. For helt vanlig opptak med dronen på dagtid, så kommer du langt med white-utgaven. Ønsker du å benytte GoPro-kameraet til andre ting innenfor sport og fritid, så vil jeg anbefale Black med en gang, da «hoppet» fra silver til black ikke er så stort.

Gimbal H3-3D

Den mest klassiske Gimbal-en er H3-3D som er så godt som laget for GoPro og har egen USB som lader kameraet fra dronens batteri mens du flyr. Denne gimbalen lar deg også tippe kameraet nedover fra fjernkontrollen mens du flyr.

Fat Shark Predator FPV

«Briller» levert som et komplett sett med sender, mottaker, antenner, osv… Senderen monteres på dronen og kobles til medfølgende Fat Shark kamera eller så kan den kobles inn i video-signalet i selve dronen, som henter ut bildet fra GoPro kameraet (se eget avsnitt for vurdering av hvilket kamera du burde bruke). Fat Shark har standard 500m rekkevidde i fri sikt, men ser at de fleste kjøper til andre antenner som gir deg få 1-2 km rekkevidde. Merk at brillene leveres med batteri, men ikke lader – så du må kjøpe med en balanselader (se nedenfor for min innkjøpsliste).

Mini iOSD

Liten svart boks som kobles mellom videosignalet som sendes til f.eks. Fat Shark brillene og legger på «flightdata» på bildet.

Kabler

For å kunne koble GoPro kameraet mot Fat Shark brillene må du ha en egen kabel som ikke følger med. Har du mini iOSD må du ha en annen type kabel. Du kan også lodde selv om ønskelig, da kabelen koster 100-150 kr, noe som ikke er all verden – men er svært overpriset for å være en kabel som man kan lage selv for et par kroner.

For hjelpe-videoer angående GoPro og DJI Phantom, anbefaler jeg MicBergsma sin kanal på YouYube (Lenke). Han har 100-vis av videoer som lærer deg omtrent ALT.

Koble Fat Shark til med eget medfølgende kamera eller GoPro?

Alle forumtråder jeg fant fra generelle RC nettsider angående dette, så frarådet alle å koble brillene til GoPro pga. etterslep og dårlig bilde. Men alle nettsider jeg fant angående DJI Phantom og dette temaet, så brukte de GoPro som kamera og var kjempefornøyd med dette – til og med de som hadde testet begge.

Grunnen til at GoPro anbefales i dette tilfellet er at de fleste benytter dronen til å filme med. Det betyr sakte bevegelser som gjør etterslep ikke merkbart og man ser hva man faktisk filmer.

Kamerabildet som sendes ut fra GoPro til brillene er 640×320 oppløsning, altså ganske lav oppløsning. Evt. mini iOSD som gir deg flightdata på dette bildet vil ikke påvirke opptak som gjøres på selve GoPro kameraet. Denne informasjonen sendes kun til brillene du har på.

FPV briller eller liten skjerm?

Jeg ser at mange har festet en 7/8″ skjerm på fjernkontrollen sin i stedet for å benytte FPV briller. Jeg tror dette er mye smak og behag. Med brillene stenger du ut alt lys og du konsentrerer deg kun om hva du filmer – ulempen er at du ikke ser evt. tre, stolper og strømlinjer som kan være bak eller på siden av dronen, da du ikke ser selve dronen oppe i luften.

Ulempen med skjerm er sollys som vil gjøre det vanskelig å se.

Personlig trodde jeg brillene skulle være mye mer «revolusjonerende» enn de virkelig var. Men det er ikke annet enn et firkantet bilde foran øynene dine – så en skjerm vil gjøre mye av den samme nytten.

Min vurdering og kjøp

Personlig så gikk jeg for «ikke-vision» av flere grunner.

 1. Rekkevidde.
 2. Kunne benytte FPV briller.
 3. Benytte GoPro kamera som er avtakbart og kan benyttes til andre sportslige aktiviteter.
 4. Synes det er morsomt å «mekke» litt selv.

Jeg valgte GoPro Hero3 Black edition for lysfølsomheten hovedsaklig. Da jeg dykker av og til er det kjekt med et kamera som ikke krever så mye lys. I tillegg til fjernkontroll og høy FPS ved filmning av andre aktiviteter som snowboard, paintball, klatring, osv…

Jeg gikk for H3-3D enkelt og greit for at den fulgte med dronen.

I tillegg kjøpte jeg Fat Shark FPV briller for å hele tatt kunne se hva jeg filmer og hvor jeg/dronen er 🙂 Grunnen til at jeg kjøpte FPV briller i stedet for skjerm er vel for at Fat Shark hadde en pakke med sender og mottaker som vil gjøre tilkobling til en skjerm mye enklere i ettertid – Pluss at FPV briller er litt tøffere 🙂

Min handleliste

[table]Vare,Butikk,Pris,Lenke
DJI Phantom 2 RTF Drone inkl. H3-3D,Komplett.no,7995,Lenke
Fat Shark Predator v2 CE Komplett FPV,Komplett.no,2495,Lenke
GoPro HD HERO3+ Black Edition Adventure,Komplett.no,2995,Lenke
SkyRc E4 LiPo/Life Balanseringslader,Komplett.no,179,Lenke
FPV Kabel – DJI Phantom 2/Mini iOSD/FatShark,Elefun.no,150,Lenke
DJI DJI iOSD Mini Til bl.a. DJI Phantom 2 (DJI-IOSD-MINI),Supersmart.no,520, [Update: Broken link] SUM,,14334,
[/table]

Ordbok

Gimbal og H3-3D
Stabilisator for kameraet. Uansett vinkel og vibrasjon i selve dronen, så vil kameraet holde seg 98% stabilt og du vil få en rolig film. Absolutt anbefalt dersom du skal benytte dronen til å filme/ta bilder. H3-3D er en «type» gimbal – se under «Ekstra utstyr» for mer informasjon om H3-3D.

RTF
«Ready To Fly». Betyr enkelt å greit at du kan pakke den ut av esken å fly med en gang.

OSD
«OnScreenDisplay». Legger tekst «oppå» kamerabildet og lar deg se «flightdata» mens du flyr. Meste av OSD kan modifiseres til ønsket visning og viser ofte standard ting som batteri på dronen, høyde, hastighet, hjem-posisjon, gps-tilkobling, osv…

FPS
«Frames Per Second». Antall bilder kameraet tar i sekundet. Jo mer FPS jo glattere film. Ved normal filming holder 25-30 i massevis, men dersom du skal kjøre slowmotion anbefales det 60+.

FPV
«First Person View». Enkelt oversatt betyr det at du ser det samme som noen eller noe annet. Brukes ofte i forbindelse med skytespill – men i denne sammenhengen betyr det at du ser det som dronen «ser».

RC
«Remote Control». Ofte betegnelse på radiostyrte leker som fly, helikopter, biler, drone, osv…