Blogg: Fagprøve 2007

Robert AndresenBlog 1 Comment

Denne artikkelen er viderepublisert fra min tidligere nettside/blogg, da den er/var en av de mest leste. Artikkelen er opprinnelig publisert 2007, men fagprøver har vel ikke endret seg så mye siden den gang (?), så artikkelen kan sikkert være behjelpelig hos mange andre for å se hvordan jeg utførte bl.a. min dokumentasjon!

Fag: Produksjonselektronikker

Sted: Lyng Elektronikk

Start: Mandag 18. juni 2007

Slutt: Onsdag 20. juni 2007 Siste seks arbeidsdager har jeg og Torje hatt fagprøve ved Lyng Elektronikk. Torje hadde de første tre dagene og jeg de tre siste. Svarene fikk vi i dag. Har også lagt ut min planleggingsdel og dokumentasjonsdel, slik at den kanskje kan være til hjelp for andre som skal opp til fagprøve.

Filer

Har lagt ut flere eksempler for andre fag under filer som jeg har funnet på nettet. (Lenke fjernet etter at den ikke eksisterer lengre)

Produksjonselektronikker er et fag hvor man … riktig … produserer elektronikk. Fleste som har vært på en slik arbeidsplass har kanskje en innstilling/fordom om at det er en ”samlebåndsjobb”, hvor man sitter i ro og gjør det samme hver dag. Den innstillingen hadde mange i klassen min elektronikk-klassen min i alle fall. Stemmer stort sett for de som ikke har noen utdanning innen faget. Men som lærling er det nok av prosjekter å gjøre, så jeg har stort sett styrt min egen tid i de to årene. Innen for visse grenser da!

Eksempler på det vi produserer er:

  • Autronica AS Fire alarm systems
  • CTM Utvikling AS Light and energy control, thermostats
  • Elsafe International AS Electronic in-room hotel safes • Exide Electrical Energy Storage Solutions
  • Jets Vacuum AS Vacuum flush toilets
  • NOBØ Electro AS Electrical heaters and energy control
  • Stifab Farex AB Thermostats for air-condition systems
  • VingCard AS Electronic doorlock Hentet fra www.lyng.no (Update: Lyng.no is now http://ctmlyng.no/).

Før fagprøven

En fagprøve skal holdes to måneder pluss minus slutt dato. Jeg følte at jeg var såpass utlært at jeg kunne tatt den to måneder før, som er 26. april. Men grunnet tregheter alle steder i systemet ble den ikke tatt før nå. Det har vært mye å gjøre på jobben i det siste, så produksjonen kunne ikke stoppe for at vi skulle ta fagprøven. Derfor fikk vi selv velge hvilket produkt vi ville lage ut ifra produksjonsplanene. Noe som gjorde at vi fikk forbrede oss godt på det vi skulle ha fagprøve i. Normalt sett skal man få oppgaven utdelt den dagen.  

Mandag: Kom på arbeid 07:00 som vanlig. Sensorene kom ikke før 08:40. Hadde en samtale med de som ikke varte mer enn fem minutter, der fikk jeg utlevert oppgaven (som jeg selv hadde laget). Startet å skrive planleggingsdelen like etter. Brukte ca. tre timer på den før jeg startet programmering av maskinene som monterer komponenter på kortene.  

Tirsdag: Denne dagen kjørte jeg kortene igjennom maskinene med programmene jeg laget dagen før. Hvilke maskiner og hva de gjør kan dere lese mer om i planleggingsdelen min. Hadde en del problemer med alle maskinene, men ikke noe som jeg ikke klarte å håndtere. Problemene jeg hadde står i dokumentasjonsdelen. Etter maskinkjøringen håndmonterte jeg noen komponenter. Dette er komponenter med ben som stikker igjennom kretskortet og ikke kan monteres av en maskin. Håndmonterte komponentene går inn i en maskin som spruter en bølge av flytende tinn under kortet slik at de blir loddet. Når det var gjort var det to komponenter igjen på andre siden av kretskortet som måtte loddes for hånd.

Onsdag: Startet 07:00 som alltid. Begynte å skrive min dokumentasjonsdel hvor alt av avvik fra planleggingsdelen skulle stå. Brukte ca. en time på den. Sensorene kom ikke før 10:50 da jeg hadde et fem minutters møte med de, så hadde de fem minutters møte med hverandre for så ha et fem minutters møte med meg og Torje om hvordan det hadde gått.  

Karakter: Meget godt !

(Fagprøve karakteren kan dårlig (som er stryk), godt eller meget godt).

Om en fagprøve

Det som er vanskeligst er hvordan man skal oppføre seg, hva man skal gjøre og hvor mye/godt man skal gjøre det. Jeg skrev 14 sider på planleggingsdelen min, men hadde ikke peiling om det var for mye eller for lite. Det finnes ingen fasit. Og som nevnt hadde jeg noe små problemer, men klarte som sagt å fikse de. Er det bra at jeg skaper problemer for feil jeg gjør og fikser de? Eller skal man være feilfri? Det er nok ikke andre som vet enn hver enkelt sensor. Jeg ble mest overasket over sensorene. De drakk kaffe, dro på restaurant og spiste, kom 08:00 hver dag. Reiste kanskje litt tidligere. Med andre ord så fulgte de kanskje med på 50% av det jeg gjorde. Så det hadde vært lett for meg å jukse. For eksempel brukt de originale programmene i stedet for de jeg laget selv, fått hjelp under veis med problemer jeg hadde hatt, fått andre til å lage et kort som jeg hadde lagt frem til slutt, osv.. Men det skal sies at jeg var en snill gutt 😉

Andre eksempelfiler for fagprøve