Crete Joist

Robert AndresenBlog, Drone 1 Comment

Fredag 12.09.2014 tok vi turen til Fevåg for å se på bl.a. lekteren Crete Joist. En betongbåt som strandet 20. februar 1943. På turen hadde jeg DJI Phantom 2 dronen min. Jeg tok i tillegg noen bilder med min midlertidige («crappy») LG telefon, som merkelig nok i 2014 har et fantastisk dårlig kamera.

Om Crete Joist

Lekteren ble bygget i 1920 ved verftet Blackett’s Concrete Ships Ltd., England. Båten er 57 meter lang og kunne laste opptil 1200 tonn.

 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text
 • Alt Text

 

Historie

1924 ble Crete Joist solgt til Christiania Portland Cementfabrik (CPC) for 900 pund og ble satt inn som steinlekter. Sannsynligvis brukt til frakt av kalkstein fra Langøya til Slemmestad, og til frakting av sement fra Slemmestad til Oslo.

1941 ble den solgt til Bergen kullkompani.

Under 2. verdenskrig tok tyskerne beslag båten og brukte den til å frakte kull og koks på strekningen Trondheim – Ålesund.

Natten 20. februar 1943 var båten på vei til Vingvågen i Snillfjord kommune for å søke nødhavn. NRK.no beskriver det som at den hadde kjørt på en mine, men Stjørna Heimbygdslag skriver at det var en tilsvarende båt som traff minen – så hvorfor Crete Joist var på vei til å søke nødhavn er litt uvisst.

På vei til Vingvågen røk slepet. Båten hadde anker på hver side, men kjettingen på den ene siden røk og den andre siden var ikke kjettingen festet. Båten drev deretter mot fjærasteinene i Salbubekken, Fevåg – og har siden stått der.

 

Ettertiden

Båten har vært forsøkt sprengt og tauet bort både av tyskerne og det norske forsvaret uten hell. I dag står båten mer som en tur/turist – attraksjon.

 

 

Kilder