Varmt vann fryser fortere enn kaldt vann – Mpemba effekten

Robert AndresenBlog Leave a Comment

I 1963 drev Erasto B. Mpemba fra Tanzania og frøs ned iskrem som han hadde laget på skolen sin. Han oppdaget da at de varme blandingene hans frøs før de kalde blandingene. Han stilte seg da spørsmålet om hva som fryser først av varmt eller kaldt vann. Senere hadde Mpemba møtt en venn fra Tanga som solgte iskrem, og han fortalte at i iskremindustrien frøs ned iskremen mens den var varm, siden den først ble frosset. Mpemba stilte spørsmålet til Dr. Denis G. Osborne kom til skolen hans og holdt et foredrag om fysikk. Spørsmålet han stilte var: Hvis man hadde to like beholdere med vann, den ene på 35 °C og den andre på 100 °C og setter begge i samme fryseren. Hvorfor ville den på 100 °C fryse først? Spørsmålet til Mpemba ble latterliggjort av hans klassekamerater som alle mente at det kalde vannet selvfølgelig ville fryse først. Dr. Osborne kunne ikke helt svare på spørsmålet, men ville forske litt på det sammen med Mpemba. Etter at de hadde funnet ut at dette stemte, publiserte de funnet i 1969. Når fenomenet ble mer kjent har mange prøvd å finne en konkret forklaring på hvorfor dette skjer, men det er fortsatt mange spørsmål rundt fenomenet.

Denne artikkelen stammer opprinnelig fra min tidligere nettside/blogg og er viderepublisert her da den var en av de mest leste.

Prosjekt

Desember 2008 hadde jeg og tre andre dette som et realfagsprosjekt på forkurset ved HiST.

Rapporten vår kan du lese her:
Rapport_Mpemba-effekten_Realfagsprosjekt-hist

Svar på gåten

Som det kan leses i rapporten vår, så tar vi for oss forskjellige teorier på dette. Det som er interesant er at forskere mener faktisk å ha løst denne gåten nå nylig. Løsningen kan du lese mer om her: http://www.iflscience.com/chemistry/hot-water-freezes-faster-cold-and-now-we-know-why (død lenke)