Billig vs. dyrt vaskemiddel

Robert AndresenBlog 1 Comment

Denne artikkelen er viderepublisert fra min tidligere nettside/blogg, da den er/var en av de mest leste. Artikkelen er opprinnelig publisert 20.08.2011!

Det er stor forskjell på vaskepulver når man skal vaske klær. Din side testet det dyreste pulveret til 1,73 kr pr. vask mot det billigste 0,42 pr. vask. Om du vasker klærne dine med det dyreste, så koster dette nesten 4 gang så mye som det billigste.

La oss si at du bruker 800 kr på vaskepulver i året. Da kan du spare 600 kr på å bruke det billigste – men er det verdt det? Er det billige like bra som det dyreste?

I tillegg så bør man også tenke over temperaturen man vasker klær på.

  • Denne artikkelen baserer seg på tester som andre større testpanel har foretatt seg.
  • Jeg har ikke gjort noen tester selv.
  • Personlig bruker vi Biotex fra Europris hjemme nå.

Temperatur

I følge Forbrukerinspektørene (heretter FBI) kan man spare opptil 40% av vaskemaskinens strømutgifter, hvis man senker temeperaturen fra 40 til 30 grader. Mye klær holder også å vaskes på bare 20 grader. Så bare her kan man spare mange hundrelapper i året.
Men man bør huske at jo høyere temperatur man bruker, jo høyere fettfjerning.
Danskene har regnet ut at man kan spare totalt 98 millioner kroner dersom alle blir mer beviste på klesvasken. Det skal ikke være noen grunn til å tro at situasjonen er så annerledes i Norge.
Statens institutt for forbrukerforskning utførte en test som viste at det var meget liten forskjell på vask mellom 30 og 40 grader. Meste blir også rent på helt ned til 15 grader. Her teller valget av pulver mer enn valg av temperaturen.
For bakteriefjerning må klærne vaskes på 60 grader. Så alt under spiller egentlig liten rolle med tanke på bakterier.

Vaskepulveret

DinSide testet med det billigste Rema pulveret mot det dyreste, Ariel Actilift hvitt. Resultatene var slik som de burde være, Ariel (det dyreste) vasket bedre enn det billigste. Problemet var imidlertid at ingen av pulverene klarte å fjerne tomatsausen, så konklusjonen var at begge t-skjortene var like ubrukelig uansett.
FBI sin test havnet Ariel på bunnen, som det dårligste vaskepulveret. Dette var color og ikke hvitt, som DinSide testet med – men litt morsomt å se at det merket som DinSide testet med som det «beste», havnet som det dårligste i en annen test. Viktig å huske at DinSide tok kun det dyreste, uten andre referanser her.

1. plass

Testvinneren hos Forbrukerinspektørene var OMO color, som fikk 57 av 100 mulige poeng. OMO color fjernet det meste av flekker på 30 grader.

3. plass

Nummer tre i testen var vaskepulveret vi bruker, Biotex Color fra Europris, som fikk 52 av 100 mulige. Forskjellen fra OMO Color, var at det ikke fjernet like bra på 30 grader – men fungerte utmerket på 40 grader.

4. plass

Coop sitt pulver havnet på fjerdeplass med 51 poeng. Det hadde også problemer med flekker på 30 grader. Fordelen med Coop sitt pulver, er at det ikke inneholdt noen form for parfyme – som gjør det skånsomt for huden.

Siste plass

På siste havner Arial Color med 38 av 100 poeng. Ariel er ikke svanemerket og har problemer med flekker på både 30 og 40 grader.
Alle vaskepulver som ble testet fikk ikke høyere enn «middels» score. Ariel var det eneste som fikk under middels.

Forskjell på hvitt og color? Er det nødvendig med to?

Hvitt inneholder blekemiddel, som gjør at det er mer effektivt på flekker når det kommer til hvite klær. Bruker man hvitt på fargede klær, vil de miste fargen mye lettere.
Color er vel bortimot det samme så vidt jeg har fattet ut fra artikler på nettet, bare uten blekemiddelet.
Så du kan lett vaske hvite klær med color, men ikke motsatt. For flekkfjerning av hvite klær – er det anbefalt at du bruker vaskemiddel som er beregnet på hvitt.

Konklusjon

Av de testene jeg fant, var en del vaskepulver som var utelatt – F.eks. Blenda. Men testen viser at det ikke er noen direkte sammenligning mellom billig og dyrt, samt at temperaturen spiller stor rolle sammen med pulveret.
Man kan fint vaske på 20 til 30 grader med f.eks. Biotex fra Europris eller Coop sitt – når det gjelder vanlig dagligvask.
Men man bør ha OMO Color eller andre bedre vaskepulver tilgjengelig, dersom man skal fjerne synlige flekker fra klærne.
Les f.eks. testen fra forbrukerrådet (død lenke – fjernet) og velg deg et billig vaskepulver til dagligvask på 20 til 30 grader. Så kjøper du OMO Color for synlige flekker. Fettflekker bør du vaske med OMO på 40 grader eller mer.
  • Les også pristest av vaskemiddel (død lenke – fjernet)

Kilder