Tellstick ZNet Lite v2

Robert AndresenBlog, Internet of things, Reviews15 Comments

I just got my Tellstick ZNet Lite v2 that I bought from Netonnet for 1290 NOK.

I also have the first Znet Lite, so this isn’t the biggest upgrade for me. I only bought it because it can send and receive 433 MHz, so now I can replace my old Tellstick Net and Znet Lite with just this one box.

Replacing a old Tellstick with a new one

Replacing a Tellstick wasn’t as easy as I hoped, because of all my devices, sensors and stuff. I didn’t find any useful information about switching out an old Tellstick with a new one when Googling, so I contacted Telldus support and just got a response now:

Hello!
We can copy all the units from Net to ZNet, but unfortunately we can´t copy sensors, schedules and events.
If you want us to do this you need to have both of the units activated and online on your account.
Send us a message when you´re ready to do the exchange.

It would be great if they could have a better way to do this, but their products looks very stable, so it isn’t a critical issue.

 

Here are some pictures of the unboxing and comparison with the first ZNet Lite

tellstickznetlite_v2-1 tellstickznetlite_v2-2 tellstickznetlite_v2-3 tellstickznetlite_v2-4 tellstickznetlite_v2-5 tellstickznetlite_v2-6 tellstickznetlite_v2-7

 

 • Yod

  Hei
  Leste litt rundt i bloggene dine og det var nyttig.
  Jeg er fortsatt usikker på om jeg skal gå for en znet v2.
  Jeg er imidlertid siker på av Z wave er det jeg ønsker istedet for å satse på ZigBee.
  Jeg har i dag to lokasjoner bygd opp rundt Tellstick net.
  Har mange 433MHz devicer rundt disse.
  Det som er usikkert og som Telldus ikke skriver nok om er hvilket grensesnitt som er innbygd i Znet v2.
  Jeg vet at det er et lokalt API. Det er muligheter for å skrive i Lua eller PHP for å kontakte enheten.
  Videre er det tydeligvis en web server kjørende på enheten slik at man kan liste ut apier.
  Vil dette også si at man kan kjøre HELE løsningen som i dag ligger på Teldus live inn på en raspberry pi med RaZberry kort? Vil det si at tredjepart apper og løsninger kan snakke direkte med denne enheten til Telldus?
  Dagens løsning med Tellstick Net og telldus live har nettopp vært dette problemet.
  Jeg vil sikre at jeg egentlig kan lage alt lokalt på en egen server og styre alt derfra og ha full kompatiblitet med alle typer devicer på Z Wave.
  Eks: da kan jeg sette inn sensorer i kursene på sikringsskapet og også overvåke forbruk sakt eventuelle problemer i strømforespørsel.
  Videre er det såklart ønskelig å kunne styre garasjeporten samt de utvendige persienner. (Warema)

  Steinar Kjær Johansen

  • Robert Andresen

   ZigBee er vel en åpen protokoll, som betyr billigere utstyr, men Z-wave er langt mer utbredt – så det er nok kanskje veien å gå ja.

   Jeg sliter enda med å finne en god nok løsning på smarthus, da det er ulemper med stort sett det meste. Telldus er genialt ved små enkle ting, men føler det mangler mye (alt fra bruker og rettighetsstyring, sikkerhetsfunksjoner som brann- og innbruddsalarm, osv…). Samt problemer med rekkevidde og mye jobb dersom Tellstick-en slutter å virke, da den ikke tar med noen av events og schedule over. Kjøper man en ny mobil, er man også avhengig av å endre push-varsel på alt.

   Jeg kjøpte derfor Zipabox (Zipato). På “papiret” og diverse filmer på youtube, så den genial ut… men kom aldri noe lenger med den. Man kunne velge 3 forskjellige firmware på den, og jeg fant feil på alle. Etter min erfaring og andre på Zipato sitt forum, så virker det som de har tatt på seg litt for mye. Jeg fikk den ikke til å støtte 433MHz Nexa enheter, selv om de og clas ohlson reklamerer for dette. Den støttet ingen av temperatur-sensorene mine og jeg fikk ikke IP-kamera til å fungere. Z-wave så derimot ut til å virke ganske bra da, men da jeg har mest 433MHz enheter enda, så hjalp det meg lite.

   Konklusjonen min er at Telldus/Tellstick mer en utviklingsboks og/eller til bruk av enkle ting, og er ganske billig til å starte med. Ønsker man mer enn å styre kun noen få lys og lese noen temperaturer, blir den nok for lite funksjonell.

   Starter du fra “scratch” og har penger, så ville jeg nok ha anbefalt og sett på en leverandør som både leverer gateway og produkter, eller har god support på produktene. De jeg har sett på er bl.a. Futurehome, Fibaro og Samsung. Samsung sin er ikke lansert i Norge enda, men er visst like rundt hjørnet – og ut fra jeg har sett, så ser den genial ut.

   Men for å svare på noen av dine spørsmål rundt Telldus v2 nå, så har den lokalt API ja. Jeg satte opp en enkel webserver som leste status og styrte devicer fra en lokal webserver. LUA-skript kan du skrive i en editor inne på den innebygde webserveren. Har du kompetanse, så kan du nok kjøre alt lokalt, fra f.eks. raspberry pi. Jeg er derimot litt usikker på lese ut statuser på Z-wave og hvordan jeg kan fange opp f.eks. en brannalarm. Mulig man kan sette opp et LUA-skript som pusher en URL eller lignende…?

   Ut fra spørsmål jeg har stilt Telldus selv, så hadde de også planer om å støtte lokalt API via appen, dersom du sitter på samme nettverk.

   • Yod

    Hei
    Jeg ble endel klokere og etter mye google fant jeg enda mere informasjon.
    Zigbee er på papiret åpent men det forutsetter at man kjøper de boksene som er dette. Hafslund sin LINK løsning er ikke åpen. Det er ikke mulig å bruke andre devicer enn de som selges av dem. Så egentlig betaler jeg da 1000 pluss 50 kroner måneden for å kunne se forbruket i sanntid, kunne slå på en panelovn samt i realtime se målerstanden.
    Ikke særlig aktuelt.
    For meg er det ZWave som er løsningen. vurderer mellom Tellstick, Vera, Fibaro eller en Rasberry pi løsning med Razberry kort.
    Egentlig får man det man betaler for. Fibaro ser ut til det beste kjøpet men for kostbar.
    Jeg har jo masse nexa brukere på 433 allerede så ønsker jo en overgang på en eller annen måte. Problemet med den gamle Tellstick net løsningen er jo mangel på API. og mangel på kommunikasjon tilbake..
    Slik løsningen er nå er man helt stuck med telldus live.
    Dette er ikke bra nok for meg. Jeg øsnker å kunne sende ut egne varslinger via en egen server og da gjerne med en push løsning slik man kan i Tasker.
    Jeg tror jeg skal forsøke med en Rasberry Pi med Zwave løsning for å teste ut hva dette er. Hvis jeg senere ønsker tellstick ZNet går jeg for det.
    http://razberry.z-wave.me/index.php?id=24

    Men tror Tellstick Znet v2 er svært aktuell for meg når jeg leser det du skriver. Jeg venter litt utover våren for å se hva de skriver på forumet.

    Hafslund Link:
    http://link.hafslund.no/

    Forresten: fikk du garasjeporten til å fungere?
    Jeg har en SOMMER portåpner på 868-4 MHz.
    Kan se ut som man kan bytte ut kontroller med en som støttes i ZWave.
    Ellers er det jo enklere måter å gjøre dette på også. Man kan jo overstyre bryterpanelen på veggen for åpneren da denne er tråbasert og kun godtar en puls – on….er den igjen så går den opp, er den oppe går den igjen. stopper den underveis går den motsatt vei.

    Steinar

    • Robert Andresen

     Jeg har samme problem, med rundt 20 nexa-devicer og 15 temperatur-målere – så er jeg stuck med Telldus i ganske lang tid. Fibaro har jo en enkel versjon og en avansert – men man må vel ha den dyreste dersom man ønsker å skripte f.eks. LUA. Hovedproblemet er vel at man da må investere ganske mye i Z-wave og jeg er fortsatt litt usikker på hvordan den håndterer produkter som ikke er deres egne, f.eks. ID-lock dørlås og lignende.

     For min del, så tror jeg at jeg kommer til å gå sakte over til Z-wave og bytte ut 433-dingsene mine utover de neste årene – så får jeg nesten se hvilken kontroller som er mest aktuelt når den tid kommer. Men noe som støtter 433 og Z-wave er en stor fordel, da man sjeldent behøver to-veis kommunikasjon på enkle lys og magnet-brytere. Z-wave som går på batteri har jo den ulempen at den kan gå i sleep for flere timer, så om en magnet-bryter trigger og signalet ikke kommer frem, så kan det ta mange timer før neste synk.

     Hadde problemer med Tellstick v2 og garasjeport. Viste seg at den hadde en HW-bug på 433MHz, så måtte sende den inn til Telldus. Nå funker den igjen 🙂 Jeg benytter bare denne: https://portspesialisten.com/fjernkontroll/mottaker-433mhz/ inn på veggbryter-inngangen på motoren. Skrev litt om det på siden, som du sikkert har lest; http://robertan.com/home/2015/05/10/open-garage-port-with-telldus/. Jeg har også satt på en magnetbryter på garasjeporten, slik at jeg kan se om den er opp eller ned, samt at jeg har et trådløst kamera som filmer porten.

     Ellers har jeg også bestilt to antenner til Tellstick-en, for å se om jeg får noe bedre rekkevidde. Bestilte en på ebay fra kina og en fra en svensk nettside. Regner med jeg legger ut et innlegg når jeg får testet de.

     http://www.styrahem.se/p/288/battre-antenn-till-tellstick-netduoznet

     http://www.ebay.com/itm/290979680030

     • Yod

      antenna fra ebay har jeg i bruk på to tellstick net (gammel type) og de fungerer perfekt for 433 mHz signaler.
      Jeg festen den i taket slik at den stråler riktig utover. Nå når den utesensorer gjennom tr vegger og relativ lang avstand.
      Tror ikke denne antenna fungerer for 868 MHz?
      Jeg har også kamera i garasjen. Sensor er litt verre og plassere men skal finne ut av det.
      Jeg er ikke helt imponert over utvalget på z wave devicer. Ser også at Nexa fortsatt satser stort på 433.
      Ellers er det ikke helt sikkert at alle vil fungere optimalt uansett.
      Akkurat nå under kulden her på østlandet opplevde jeg utfordringer med dagens løsning jeg har. Fikk ikke slått på varmen på panelovenen på hytta. De andre devicer fungerte men akkurat denne ville ikke reagere, Hadde da vært fint å hatt en toveis kommunikajson.
      Tester ut zigbee på en ovn på soverommet og den fungerte fint.

      Denne kombinasjonen har jeg problemer med å finne:
      en batteridrevet termostat som bare sender av og på til denne https://www.nexa.se/vara-produkter/system-nexa/sandare/wbt-912
      og en mottaker til å slå på ovnen.
      Det finnes ikke små sendere ala denne. Men det ser ut til å finnes rene termostater som er batteridrevet.

      Jeg har så mye 433 enheter at jeg må kombinere dette med annen teknologi i lang tid fremover.

     • Robert Andresen

      Har ikke regnet på antenner siden grunnkurs på vgs, så litt usikker på teorien. Men ut fra det som var skrevet på Telldus forumet – så er det vel lengden på antennen som påvirker bølgelenden ut fra en formel. Ettersom Telldus benytter samme antenne, og Z-wave bølgelengden er omtrent det dobbelte av 433, så antar jeg jeg det skal gå for det samme. Den andre svenske antennen skal uansett passe til Net og ZNet ut fra hva som står på siden deres.

      Best egnet plassering for magnet-sensoren til meg var på toppen av garasjeporten.

      Jeg har nå mottatt strømmåleren, lagt den til i Telldus Live og montert den, men får ikke opp noe data. Antar at det er for langt unna. Har også to røykvarslere som sliter med å snakke med Tellsticken. Så kjøpte en Telldus Z-wave av/på i går, da denne også skal fungere som en repeater, Monterte den nettopp og den fungerer, men hjalp ikke noe på røykvarslerne eller strømmåleren, enda det er en gipsvegg og ca 5-8 meter til nærmeste røykvarsler. Så må se om jeg rekker å forske litt mer på dette i dag. Men er svært lite imponert over rekkevidden til Z-wave, fordelen er vel at stort sett alle devicer som går direkte på strøm fungerer automatisk som repeatere (i teorien iallefall).

      Akkurat på panelovner er det vel en stor fordel med toveis-kommunikasjon ja. Men for lys og andre uviktige ting, holder jo 433 lenge. Du kan jo sette opp event i Telldus Live, basert på en temperaturgiver? Men man bør nesten ha innebygget termostat på selve ovnen også etter min mening, dersom Internett eller andre ting feiler, så står ikke ovnen å pøser varme i uendelig med tid.

      Annen fordel jeg fant med Z-wave av/på devicen som jeg kjøpte, er at jeg har mulighet til å sette tidsstyring direkte på enheten. Så om jeg slår den på, så kan jeg automatisk sette den til å slå seg av (uavhengig av Telldus eller andre gatewayer). Dette er jo f.eks. ypperlig til mobillading ved senga, men også panelovn kanskje. Om du sender et på-signal, så slår den seg automatisk av etter x-antall minutter. Dersom du har en event som sender på-signal basert på temperatur da, så er du alltid sikker på at den skrur seg av igjen etter hver gang. Den har også hukommelse som husker status etter f.eks. strømbrudd.

     • Yod

      Det er litt merkelig med antennene.
      På Znet versjon 1 vs versjon 2 så er det slik at den siste versjon har litt lengre antenne enn versjon 1.
      Det er jo slik at lengden på FM antenner (dipol) er relatert til frekvensen.
      På andre antenner ser det ikke slik ut. Jeg har en ekstra antenne til min (ubrukelige) TP link 1043 router og den er dobbel så lang som den orginale uten at det hjalp.
      Den ekstra antennen på min tellstick NET er lengre enn den orginale og den er kraftigere enn orginalen.
      Nok om det.
      Jeg har testet Zigbee devicer og sensor nå en måned. Det er en utrolig stabil håndtering av signalene og devicene har jeg full kontroll på.
      Det ser ut til å fungere veldig bra med at devicer snakker med hverandre og forsterker signalene. Videre er det veldig bra kontroll på bryterne slik at den alltid er i synk med riktig verdi.
      Sett i lys av det og hvis Zwave fungerer like bra kommer jeg til å satse på en instick på en raspberry pi først (Razberry) for å starte med ZWave.
      Fint om du kan oppdatere din erfaring videre med Zwave og forsterking av signalene som du slet med. Repeater funksjonalitet er viktig, dette ser jeg nå særlig i garasjen da jeg hele tiden mister signalet på 433 temp sensor. Dette vil jo bli letter hvis den delen av huset som står inntil garasjen har en repeater.

      Tilbake til Zigbee løsningen:
      Jeg har en måler leser inne i inntaksskapet ute i vinternorge. denne er ikke i et står skap. Denne klarer faktisk å snakke med kontrollenheten inne i huset. Videre har jeg to repetere på hver ende av huset. Alt fungerer slik det skal og hver gang ovenen slår seg på kan jeg lesa av strømforbruket direkte i appen. Videre er kalkulert forbruke (målerverdi) nesten klin lik den som den faltiske måler har registrert. på en måned hadde jeg bare et avvik på 1 kwh.

      PS: Jeg kjøpte antennen på Ebay og den fungerte flott på 433MHz.

     • Robert Andresen

      Det har vært en litt lang vei til mål, men tror jeg nærmer meg nå 🙂 Først hadde jeg HW-bug i min Znet som nevnt, så måtte sende denne inn til Telldus og få den fikset. De on/off pluggene jeg kjøpte viste seg også å ha en HW-bug på antennen, som gjorde at de ikke fungerte som repeatere. Fikk også fikset disse av Telldus.

      Så nå virker alle Fibaro-røykvarslerne, samt on/off plugger på lang avstand ved hjelp av repeatere. Alt ser ut til å være fantastisk stabilt.

      Men, så var det NorthQ power reader. Denne nektet å fungere via repeaterne. Jeg ble anbefalt av NorthQ å kjøre include via repeater, i stedet for kontrolleren (Znet) – dette til tross for at det står at man skal pare Z-wave devicer innenfor en meter av kontrolleren. Jeg endte bare opp med å benytte min første Znet v1 ved siden av sikringsskapet. Har skrevet litt mer utdypende om det her: http://robertan.com/home/2017/01/19/tellstick-and-northq-power-reader/.

      Fant også denne artikkelen om Z-wave: https://drzwave.wordpress.com/2017/01/20/seven-habits-of-highly-effective-z-wave-networks-for-consumers/ – som bl.a. oppfordrer til å kjøre “Heal network” en gang i blant, for å optimalisere ruting. Dette kunne kanskje ha løst problemet med strømmåleren min. Men så langt som jeg har lett, så ser det ikke ut til at Telldus har noe Heal-funksjon enda.

      Jeg har tro på Zigbee i og med at det er en opensource protokoll, men ut fra hva jeg har sett så langt, så skal Z-wave være mer utbredt, stabilt og ha bedre dokumentasjon – kanskje ikke så rart ettersom vært produkt må betale lisens for bruk og er langt dyrere.

     • Yod

      da fikk jeg kjøpt Razberry innstikk kort til Raspberry pi.
      Funket rett ut av boksen.
      Kjøpte en enkel on/off telldus bryter for test.
      Vet ikke om den er repeter men fant ihvertfall at den ikke har sensor innebygd.
      jeg får teste litt rundt dette.
      Innebygd web site på razberrysom fungerer fint.
      Appen orginalt fra z-wave.me fungerte ikke. mange andre som sier det samme. Lasta ned en annne istedet og den fungerte.
      Veldig bra støtte for devicer. Ser ut til at alle mine behov dekkes.
      Holder deg oppdatert.

     • Yod

      bilde av Razberry
      forsøker å vise et bilde men det fungerte ikke

    • Robert Andresen

     Fant en optisk strømmåler for Z-wave, som jeg bestilte nå – ser ut til å være støttet i Telldus også: https://www.proshop.no/Smart-home/NorthQ-Q-Power-Reader/2516717 🙂

 • Christian

  Hei. Hva er egentlig forskjellen mellom Znet og Znet v2?
  Christian

  • Robert Andresen

   Znet Lite har vel Z-wave og kun sending på 433 MHz. Mens v2 har send/motta 433 MHz.

   Det man bruker til å motta på 433 MHz kan være temperatursensorer, magnetbrytere og lignende. Men har man kun lys, så vil v1 være tilstrekkelig.

   • Christian

    Takk for info. Skal gjøre et forsøk med annen antenne på den gamle blå Tellstick Net først. Fant en med 35dB gain på ebay…

 • Tor Skurdal

  Hei Robert
  Har nettopp installert Znet Lite v2 (1.0.11) hos min far. Bruker Oregon Temp/Fuktighetssensorer på 433 MHz, samt Fibaro Motion Sensor og Fibaro Door Window Sensor 2 på z-wave. Problemet er at de komponentene som bruker Z-wave har fryktelig dårlig rekkevidde. Dør-sensoren når ikke 4 meter bort til Telldusen (rett linje, fri sikt). Må ned på 3 meters avstand mellom Telldusen og Figaro-sensorene. Er dette normalt? Oregon-sensorene som går på 433 båndet funker jo som fy med god rekkevidde. Det er noe med antennekonfigen jeg ikke forstår. En dipol antenne for 433 kan jo ikke ha god dekning på 868 MHz?